Arvoisa lammen väki veden alla ja päällä

Pihalampemme ei ole suuren suuri. Se on rakennettu loivan rinnetonttimme alavaan kohtaan, johon sateisina aikoina vesi jää pidemmäksi aikaa pintaan.

On ollut mielenkiintoista seurata miten vesi on houkutellut teidät luokseen. Osa kasveista on toki varta vasten istutettu, kuten kurjenmiekat ja uusimpana laikkuköynnös. Mutta osa teistä on saapunut paikalle aivan omaehtoisesti, kuten saniaiset ja komea hirvenjuuri.

Myös teidän eläinten kirjo on mielenkiintoinen. Sammakoiden lisäksi vakioasukkaitanne ovat vesiliskot, vesikirput, korennot ja muut öttiäiset. Linnut käyvät vain vierailulla.

Vesiliskot ovat arkoja ja vaikeita kuvattavia

Keväällä sammakoille lähettämässäni kirjeessä lupailin pientä laittoa lammen alueelle. Suurimmat muutokset olivat taustalle sijoitettu köynnösritilä ja uusi suihkulähde.

Rakas Hirvenjuuri, olet ollut huolissasi siitä, että ritilään istutettu laikkuköynnös vie sinulta kasvutilaa. Voin kuitenkin vakuuttaa, että huoli on turha. Ilman ylimääräistä pullisteluakin nokitat sen mennen tullen. Tiedän, että olen välillä hieman karsinut kasvustoasi. Keltaiset kukat eivät yleensä kuulu suosikkeihini. Mutta siitä lähtien, kun poikani pienenä nimesi sinut lempikasvikseen, olet saanut nauttia koskemattomuudesta. Pakko myöntää, että itsekin ihailen komeita lehtiäsi lammen reunalla.

Hirvenjuuri vai auringontähti?

Laikkuköynnös, mukavaa, että liityit rannan asukkeihin. Kasvusi on päässyt hyvin vauhtiin, vaikka hirvenjuuri röyhistelee rintaansa vieressäsi. Toivoisin vielä, että tekisit joskus niitä laikkujakin lehtiisi. 

Yhtenä päivänä ehdin jo riemastua, kun kaukaa katsoin, että nythän niitä laikkuja on tullut näkyviin. Lähempi tarkastelu kertoi, että linnut olivat tehneet kepposen ja järjestäneet laikut lehtiin ihan siiven käänteessä.

Vesikirput, te olette äänestäneet jaloillanne uutta suihkulähdettä vastaan. Ymmärrän, että teidän on hyvin hankalaa uida kovasti liikehtivässä vedessä. Meillä ei kuitenkaan ollut muuta vaihtoehtoa. Emme halua käyttää vedessä mitään kemikaaleja. Suihkulähde hapettaa vettä ja pitää sen melko kirkkaana. Uskon, että se on kaikille hyväksi. 

Ulpukka, kiitos myös sinulle, että osaltasi autat veden puhdistuksessa. Et ehkä ole kaikkein omimmassa ympäristössäsi näin pienessä lammessa, mutta hyvin olet pärjännyt kesät talvet. Tänä vuonna olet tehnyt ensimmäisen kukkanupunkin.

Ötökkä on kaapannut ulpukan nupun itselleen. Toivottavasti ei kuitenkaan syö sitä…

Te lammen väki olette toivoneet, että estäisin apulaispuutarhurien ylettömän temmellyksen lammen alueella. Olenkin laittanut muutamia esteitä uusien kasvien suojaksi, mutta en näe, että olisi aiheellista rajata koko lampea. Apulaispuutarhurit eivät kuitenkaan ole vesikoiria, jotka aina silmän välttäessä ryntäisivät uimaan. Ei siis ole tarpeen hermostua, vaikka pinnan peiliin heijastuisi karvainen kuono. He vain sattuvat arvostamaan veden vivahteikasta makua.

Itse nautin kovasti veden solinasta ja auringon välkkeestä lammen pinnalla. Vesi on tuonut teidät kaikki luoksemme Käpälämäkeen. Lammesta on tullut ekosysteemiltään ehkä kaikkein monipuolisin osa puutarhaamme. Kiitos, kun olette osa sitä!

Ystävällisin terveisin
Terhi
Käpälämäen puutarhuri

Yksi kommentti artikkeliin ”Lammen väki

Jätä kommentti